Om OpenSUSE 11.4

Efter mere end otte måneders udvikling, er openSUSE Linux 11.4 blevet frigivet. På trods at nummeret er det en større opdatering, der indeholder nogle væsentlige forbedringer og en del nyt.
Værkets hjerte:

  • Linux Kernel 2.6.37
  • KDE Plasma Desktop SC 4,6
  • GNOME- Desktop 2,32 (GNOME3 Desktop eksperimental)
  • Xfce 4.8.0
  • LXDE Desktop 0,5

Produktivitetspakker:

  • LibreOffice 3.3.1 (OOO330m19 (Build: 8)) – erstatter OpenOffice Org. Novell Edition
  • Koffice 2.3.1-4.7.1
  • Gnome Office (AbiWord 2.8.6-4.4, Gnumeric 1.10.12-4.2)

Andre interessante småting:

  • Apache 2.2.17,
  • Lighttpd letvægts webserver 1.4.26
  • ngninx 0.8.54 HTTP og mail proxy-server
  • VirtualBox 4.0.4
  • PostgreSQL 9.0.3
  • Qt 4.7.1
  • QtCreator 2,1.
  • Mozilla Firefox 4 Beta 12 (Gik RC senere på dagen)

Et stort skridt fremad, er at Hardware Abstraction Layer (HAL), er blevet fjernet. Dette gør at openSUSE er den anden store distribution efter Ubuntu der har fjernet HAL, hvis funktioner nu bliver varetaget af udev, udisks og upower.

Derudover ser vi også WebYaST, der er et værktøj der giver brugerne mulighed for at konfigurere computeren via en webbrowser.

Bortset fra dette, er 11.4 også udstyret med et lille mirakel, nemlig de åbne Broadcom Wireless drivere. Wacom tablet støtte er ligeledes også blevet forbedret, min egen min Bamboo One virker for eksempel ud-of-the-boksen. Nye forbedrede grafikdrivere og Mesa-drivere er blevet opdateret med bedre 2D og 3D ydelse til følge.

Tumbleweed, der er openSUSEs såkaldte rolling release, er tilgængelig som beta. Dette repository indeholder de nyeste stabile versioner af programmer, såsom Firefox og Thunderbird. Dermed får brugeren mulighed for nemt opdatere til seneste version, i stedet for at følge distributionens otte måneders frigivelsescyklus.

Der er stablet godt op med virtuelle muligheder i openSUSE, der ikke bare understøtter Xen, men også leveres med en Wmplayer-driver, den seneste VirtualBox og KVM (Kernel-based Virtual Machine).
Selvom det er en større opdatering det drejer sig om, er det primært to programopdateringer der har snuppet overskrifterne. Den første er LibreOffice (openSUSE er den første større distribution der officielt har erstattet OpenOffice med LibreOffice) og dernæst Mozille Firefox 4 Beta 12, der på trods af at det er en beta, er standard webbrowser.

Jeg kan virkelig godt lide den nye grafik og KDE holder forbedre sig selv og har både visuelt og funktionelt gået fra totalt cool til übercool – ligesom resten distributionen. Det ser bedre ud, føles bedre, og alt virker bare smule bedre end i forgængeren – både på min temmelig standard desktop computer og min aldrende laptop. Det bliver interessant at se, hvordan min arbejdsmaskine og hjemmeserver vil reagere.



Laptop skærmskud

Jeg havde nogle problemer med touchpaden på min Acer Aspire med openSUSE 11.3 – der ikke reagerede når jeg tappede på touchpaden, men krævede at jeg brugte museknapperne. Men nu fungerer alt igen perfekt og jeg må indrømme at jeg har savnet det.

Mozilla Firefox browseren er igen blevet favorit herhjemme – det vidner lidt om hvor stor en forbedring der er sket. I forbindelse med LibreOffice så foretog jeg allerede skiftet da LibreOffice i sidst måned kom på gaden. Med tilføjelsen af KDE integration og SUSE branding, er pakken blevet endnu bedre.

Ved sidste opdatering benyttede jeg zypper og det gjorde jeg naturligvis også denne gang, med et ganske tilfredsstillende resultat. Man skal dog bare lige huske at opdatere zypper (”zypper in zypper”) før man laver sin dup. Den nuværende version af zypper har dog et lille problem. Den ødelægger simpelthen rpm-værktøjet. Men det kan hurtigt klares ved at opdatere rpm (zypper der , hvilket gøres vekaLigesom sidste gang, brugte jeg Zypper til at opdatere openSUSE og endnu engang det fungerede perfekt. Så længe du husker at opdatere Zypper (“Zypper i Zypper”) før du laver en DUP. Men husk også at den nuværende version af zypper er behæftet med fejl, der simpelthen bryder rpm værktøjet. Det kan dog hurtigt løses ved t opdaterer rpm (“zypper up rpm”), før dup.

Henvisninger:

Dom :

Seks ud af seks.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 + eight =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.