Er der gået ild i Oraklet ?

Da der var forlydender om at IBM var ved at opkøbe SUN, blev jeg som gammel OS/2 bruger lettere rædselsslagen. IBM er en stabiliserende faktor i it-universet, som man ikke kan undvære, men som man skal holde på lige så lang afstand som en hvid dværg. Enhver nærkontakt er sundhedsskadelig, gående imod udslettende.

Det var derfor med en vis lettelse at Oracle pludseligt kom på banen og med en lynhurtig bevægelse klaskede tegnedrengen på forhandlingsbordet.

Deres ageren ledte dog hurtigt til en vis bekymring. Først var der ballade med MySQL holdet, hvilket resulterede i udvandringer og forks. Balladen spredte sig til Java-miljøet og dernæst OpenSolaris miljøet. Oracle var temmelig længe om at finde ud af hvad de egentlig ville med indholdet af det skattekammer som de lige havde opkøbt. I al den tid de havde brug for til dette, var der ingen kommunikation, gående imod det værre. Dernæst var deres dom at den communitybaserede udviklingsmodel som SUN var ved at indføre i forbindelse med mange af deres kerneprodukter, skulle rulles tilbage – hvilket blandt andet resulterede i drabet på OpenSolaris.

Et af de mest kendte produkter i SUN universet er produktivitetspakken OpenOffice, der SUN-sponsoreret, udviklet og med hård hånd kontrolleret i dag findes til en bred vifte af platforme og reelt er blevet en trussel for markedsstandarden Microsoft Office.

Udviklersamfundet bag OpenOffice, nemlig OpenOffice.Org har nu i et stykke tid kunnet mærke den samme kolde luft fra Oracle som de andre Oraclekontrollerede frie projekter.

For at være lidt proaktive har man nu kappet fortøjningerne og omdøbt skuden til »The Document Foundation« og selve produktet OpenOffice til LibreOffice (Libre = frihed). Ved at frigøre sig fra Oracle er man nu helt og holdent frue i eget hus, hvilket betyder at det nu sandsynligvis bliver betydeligt lettere at bidrage til projektet. For eksempel vil man nu kunne finde nogen af alle de forbedringer som Novell og deres udviklingspartnere her på det sidste har strikket sammen og som forbrugeren idag kun kan nyde godt af igennem deres OpenOffice-fork GO-OO og dennes spin-off OpenOffice Novell Edition. Det drejer sig blandt andet om forbedret understøttelse af Microsoft Office formaterne, blandt andet basal VBA-support.

På kort sigt vil det give lidt bølgegang og forvirring, men hvis det lykkes at fastholde eksisterende sponsorer og udviklere og måske endda lokke flere til – vil det absolut være en styrkelse af kontorpakkens udviklersamfund og endda Open Source samfundet generelt. Da SUN benyttede OpenOffice som kodebase for deres egen kontorpakke, kaldet StarOffice – var deres styring af OpenOffice naturligvis primært med henblik på deres egne kunder og deres behov – hvilket ofte blev kritiseret og var en bremsende faktor for den generelle udviklingsproces, da det var meget svært at få optaget ny funktionalitet.

Som et resultat af Oracles opkøb af SUN står vi med en fork af MySQL kaldet MariaDB, indtil flere afledede af OpenSolaris, OpenIndiana og IllumOS og nu LibreOffice. Man kunne sige at det har fået udviklersamfundet til at vågne fra sin Tornerosesøvn og hvis dette her holder vand er det en betydelig styrkelse af Open Source udviklersamfundet.

Det der af mange betragtes som den primære grund til Oracles opkøb, nemlig Java – har fået en lidt anden behandling, da Oracle har forsikret alle om at udviklingen her vil fortsætte ufortrødent i åbent regi. Man har dog fjernet indtil flere nøglefunktionaliteter fra den kommende version af Java – hvilket antyder at Oracle her kontrollerer hver eneste vejrtrækning som udviklerne gør og det bliver dermed spændende at se om der lurer et tilsvarende oprør i Java-verdenen. blog

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three × 4 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.