Det er ikke så længe siden at internettet var et simpelt sted. Til festlige animationer, sider, reklamer og multimedia sad Adobe Flash på flæsket. Godt nok er det meste af Flash standarden blevet åbnet, men det er Adobe der sidder tungt på denne standard og enten havde man understøttelse af den seneste Flash generation eller ikke og det var generelt kun MS-Windows der kunne prale af dette. Men så lød krigstrommerne i det fjerne og oprustningen begyndte.
Hele dette oprustningsforløb startede for ikke så længe siden, da Apple lancerede deres forvoksede Ipod Touch, nemlig iPad – der er en genfortolkning af den hedengangne WebPad. Der er nemlig ingen understøttelse af Flash og ifølge Steve Jobs kommer det ikke. Det er overflødigt,ressourceforbrugende og usikkert – det hører fortiden til og Apple investerer ikke i død teknologi.
Steve Jobs har absolut ret i de fleste af anklagepunkterne. Med mindre at Flash er hardware acceleret så er det et ressourcemæssigt sort hul og den eneste platform der er eksperimentel hardwareacceleration på er MS-Windows. Dernæst så halter de fleste andre platforme rent versionsmæssigt betydeligt efter MS-Windows, hvilket giver betydelige problemer når der kommer større opdateringer. Til sidst så er det kun de platforme som Adobe mener er økonomisk interessante der er understøttet og overtrædes deres patenter er de klar med en hær af advokater, hvilket blandt andet eComStation samfundet har erfaret, da de for nogle år siden forsøgte med at lave en wrapper til det nyeste MS-Windows Flash-plugin, der derved blev pakket om.
Adobe forsvarer sig med at det er et åbent format – vel de har ret til en vis grænse. Visse dele såsom DRM er ikke og det vil i fremtiden komme til at spille en stor rolle på grund, da musik og filmbranchen stadig forsøger at forskanse sig i middelalderen, naturligvis godt hjulpet af tidens politikere. Hvor meget man end forsøger er det altså ikke muligt at udvikle et alternativt plugin baseret på de frigivne specifikationer.
Kort sagt er brugen af Flash til det meste en meget stor uskik. I dag kan JavaScript erstatte Flash i de fleste brugssituationer, lige med undtagelse af fremvisning af video – hvor vi så hænger på standarden.
Men så kom den næste generation af HTML stille kravlende og selvom standarden kun er at draft, det vil sige langt fra endelig, er det blevet et stort diskussionsemne og kamppladsen for det næste slag imellem de store hjemmesidelæsere. Med at simpelt tag er det nemlig muligt at indlejre afspilningen af video i HTML5 og video er med Youtube blevet meget-meget vigtigt. Men indtil videre er det ikke blevet defineret hvilket videostandarder der skal være understøttet af hjemmesidelæseren. De to primære kombattanter har været :
- H.264 – (der for eksempel bruges i Apple QuickTime)
H264 har et kompressionsniveau der er konkurrenten langt overlegen og er derfor bedre egnet til hjemmesidebrug.
Problemet er dog at videoformatet er overklistret med hundredvis af patenter.Formatet er dog indtil videre er gratis (Indtil 2016) for udviklere til kommercielt brug. Hvad der sker senere afhænger af patenternes ejere. - Ogg Theora – (Open Source favoritten, baseret på VP3)
Ogg Theora har et meget lavere kompressionsniveau og kræver derfor en betydeligt hurtigere internetforbindelse, hvilket ganske logisk gør formatet mindre anvendeligt i forbindelse med filmfremvisning på internettet. Til gengæld indeholder formatet kun et enkelt patent der er i Public Domain.
Tendensen har således været at Open Source udviklere som Mozilla.org har støttet Ogg Theora og kommercielle udviklere såsom Microsoft og Opera har støttet H.264. Allerede her ser vi et seriøst forspring til H.264 på grund af markedsandele.
Men den moderåre som Ogg Theora, nemlig VP3, er udsprunget fra, er ikke bare forsvundet i ubemærkethed i dybet. Google der ikke er bange for et raskt slagsmål har taget stafetten op og købte i august 2009 firmaet On2 for 550 millioner kroner. On2 havde i et stykke tid arbejdet på at videoformat baseret på VP3 – nemlig VP8. Mange har i et stykke tid anset VP8 for at være det format der kunne redde verden fra det formathelvede som en ny krig på hjemmesidelæserfronten ville afstedkomme. Blandt andet fordi at Google har forsikret verden om, at der ikke er nogen patentproblemer med VP8.
Her i onsdags blev VP8 da også frigivet, i forbindelse med WebM projektet – der definerer filcontainer (restricted Matroska), video(VP8) og audio(Ogg Vorbis). Hvilket har afstedkommet en større mængde jubelscener koden rundt.
Som det ser ud i øjeblikket ligger WebM rent billedkvalitetsmæssigt i området imellem XVID og H.264 – det vil sige bedre end Ogg Theora og med en betydeligt bedre kompressionsrate end denne.
Det at en stormagt som Google lander en næsten færdig løsning, der funktionalitetsmæssigt og rettighedsmæssigt tilgodeser stort set alle – har gjort at WebM har fået en meget stor tilslutning iblandt de store spillere på markedet, deriblandt Adobe. Selv Microsoft, der tidligere har lanceret et alternativ til Flash ved navn Silverlight og som jublende tilsluttede sig H.264 alliancen – vil ikke stå i vejen for WebM understøttelse i Microsoft Windows Internet Explorer, det bliver dog ikke som standard – men skal hentes som plug-in, da de ikke stoler på Googles forsikringer om at formatet er frit. Dernæst er de også en del af MPEG LA konsortiet, der står bag H.264
Der findes allerede Mozilla Firefox og Chromium (Den frie base Google Chrome hjemmesidelæseren bygger på) builds, med WebM understøttelse og patches til det lille fikse ffmpeg værktøj. Som toppen af kransekagen er VideoLAN igang med at tilføje VP8 og WebM understøttelse til deres VLC multimediaafspiller og ikke mindst udviklerne bag Gstreamer bibliotekerne, der efterhånden er standard på de fleste UNIX-systemer.
Dermed er Apple den eneste store spiller på nettet, der ikke har meldt ud i forbindelse med VP8 og WebM. Apple der bestemt ikke er bange for at gå enegang, satser indtil videre fuldt og fast på H.264 – de er da også del af MPEG LA konsortiet, der står bag.
Henvisninger: