Så er det snart tid til en openSUSE

Der er nu kun ganske få dage til openSUSE 12.1 kommer på gaden. Testerne er igang med den sidste afpudsning via den allersidste beta version (Release Candidate) og som med de fleste nye releases er det mere evolution end revolution.

Iblandt nyhederne i openSUSE er introduktionen af systemd – der er en erstatning for System V init daemonen, med forbedret håndtering af parallelitet ved systemopstart og andre løjer.

Googles nye programmeringssprog Go, men også LLVM v3, CLANG v3 og seneste skud af bootmanageren GRUB 2, der blandt andet har eksperimentiel EFI-support.- der i løbet af det næste års tid bliver meget vigtig.

Den nyeste Firefox, GNOME 3.2, KDE’s Plasma Workspace 4.7 og naturligvis Linux kernel 3.1.

Ligeledes er tilføjelsen af Calligra Suite en nyhed, der som en anden fugl Føniks er genopstået af asken fra KOffice2 – en meget omfangsrig produktivitetspakke i KDE-regi.

Du har hørt om Apple Time Capsule, og ZFS, der giver mulighed for at inkrementielle backups, helt ned på fil-niveau. Dette gør at du hurtigt kan genoprette konsekvenserne af sådan noget som en »rm -Rf« tastefejl, der rydder hele undermunden. I forbindelse med det nye filsystem Btrfs (B-tree FS) er en af de eksperimentielle funktionaliteter en mulighed for sådanne copy-on-write snapshots. Denne funktionalitet er en lettere nørdet sag, der styres via kommandolinieværktøj. For at gøre disse lidt mere spiseligt, har openSUSE-folkene stykket værktøjet (kommandlinie og grafisk YaST-modul) snapper sammen, der som udgangspunkt skaber et øjebliksbillede af situationen, både før og efter at YaST eller zypper bliver kørt, helt ned på fil-niveau. Både Btrfs og Snapper er på eksperimentialstadiet og er derfor ikke tilrådelige at benytte på produktionsmaskiner.

På onsdag er det atter tid til en "dup".

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nineteen − eight =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.