nView’et vender tilbage

Fandt mit gamle ABIT NF-M2 nView bundkort og med hjælp af stumper fra to andre maskiner fik jeg skisme gang i en anstændig kværn igen. NF-M2 har nemlig et integreret GeForce 6150 og derfor er der ikke behov for noget yderligere grafikkort.

Atter engang måtte det gamle MGA Millenium PCI dog hives frem, for at få adgang til BIOS settings – det gamle Millenium har efterhånden reddet en håndfuld maskiner, siden at det sad i min gamle Cyrix 6×86 +133 kværn, udstyret med 2*16Mb arbejdshukommelse.

NF-M2 bundkortet røg, første gang, ud efter en hel uges kamp både med forskellelige Windows versioner og skam også både en håndfuld Linux distributioner og OSOL. Jeg skiftede hele konteksten ud på den, uden at det hjalp. Selv ikke det at få byttet bundkort hjalp – i modsætning til mit gamle SiS bundkort røg det dog ikke ud af vinduet, men bare over i en bunke.

Men denne gang har den, bortset fra enkelte stupiditetsvanskeligheder (f.eks at glemme at idioten har sat MAC-filter op på routeren – hvilket betyder at NIC’et kører men der er ingen netværksadgang – samt ikke at tjekke for om det integrerede NIC var disablet (Hvilket det åbenbart er som standard … bizart)) kørt som en sild på cykel i olie.

Et GeForce 6150 er ikke ligefrem en hurtigløber, men stadig betydeligt hurtigere end den Castlerock (VIA CLE266) jeg benyttede i dagen før. Det er befriende at man ikke skal holde jævnlige pauser, for at vente på at bogstaverne dukker op på skærmen, når man sidder og skriver og nej – jeg er elendig og langsom til maskinmaskrivning.

nVidias lukkede grafik drivprogram blev installeret – no problem og ydelsen steg en meter i forhold til det standard Noveau drivprogram openSUSE bliver leveret med – der har i det hele taget ikke været den store modstand.

Starbug II (Dens forgænger hed Starbug, har ikke været i det kreative humør på det sidste) har haft det med at fryse kortvarigt engang imellem, der er blevet annonceret en segfault eller to på kernel niveau og i går frøs den totalt.

Måske en BIOS opdatering kunne hjælpe … fandt en fin side der indeholdt en længere vejledning om hvorledes man opretter et floppy DOS image og brænder det til en CD, som man så kan starte op på og opdatere BIOS’en med det medfølgende DOS-baserede værktøj.

Et godt stykke ned i kommentarerne fandt jeg et indlæg der foreslog at benytte et frit værktøj, der kan benyttes på de fleste platforme og til de fleste bundkort, nemlig flashrom.

Det viste sig at både core-utils og selve flashrom værktøjet allerede var at finde i openSUSE repos og efter fem minutter var der både hentet en biosopdatering fra Universal abit/ABIT hjemmesiden, taget backup af den gamle BIOS og skudt en opdatering afsted, direkte fra en rod konsol – sådan skal det gøres.

Det hele kører nu ganske glat og føles måske en anelse hurtigere – uden at jeg dog kan påvise det da jeg ikke har klar nok i hovedet til at udføre bare den mindste hastighedstest, før opdateringen.

Flashrom er et super værktøj – på hjemmesiden flashrom.org er der en længere hardware kompatibilitetsliste, som eventuelle potentielle brugere nok lige skal kigge igennem – for det er stadig ikke en helt ufarlig operation.

Dette her er vel nærmest at kalde en tidlig julegave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

nine + 6 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.