Hvor nuttet

Jeg har i en del år efterhånden været storforbruger af Qt-baseret software, da jeg har benyttet KDE skrivebordsmiljøet og den medbundlede vognpark af programmer til alle mulige formål.

Jeg har de sidste par år dog haft et noget ambivalent forhold til Qt projektet, eller skulle jeg rettere sige et ambivalent til Qt’s herrer Nokia, der indtil Elop-kalypsen ramte, satsede store dele af deres fremtid på Qt’s fortræffeligheder – hvilket har tilsat suppen en stor mængde usikkerhedsekstrakt.

Internt har de sandsynligvis haft styr på fremtiden, men udadtil har det haltet gevaldigt med kommunikationen – som egentlig har været begrænset til “All is well – move along – there’s nothing to see here”. Det vi har kunnet konkludere er at Nokias nye herre fra Seattle, har betalt dem for at skrotte, stort set alt hvad de stod med i hænderne og havde på lager.

Men udviklingen som der ser ud nu, er at Nokia sidste år, for en fin lille sum penge gav finske Digia Oyj ret til at forhandle og udstede kommercielle licenser til Qt. Dette betyder at hvis du i fremtiden får brug for en kommeciel licens skal du gå til Digia Oyj – Nokia har bibeholdt retten til det, men vil ikke beskæftige sig med det.

Ligeledes vil fokuseringen i Qt-regi langsomt glide over på den frie del – der er ved at blive plantet i hænderne på Qt-project organisationen. Qt-Developer-Network er allerede blevet flyttet over til Qt-Project og det ser ud til at planen er at det hele skal overgå til en autonom styreform, hvor Nokia dog har fat i den anden ende af elastikken.

Det tyder på at LGPL grenen af Qt vil blive spydspidsen rent udviklingsmæssigt, som den kommercielle del vil blive baseret på. De virksomhedsbaserede biddrag vil således forstsat have interesse i at den frie del bliver videreudviklet og hvis vi kan finde et magtmæssigt afbalanceret leje i toppen af Qt-Project, vil vi i mange år kunne nye godt af The Qt Framework.

Dette har allerede nu givet anledning til en del aktivitet  og initiativer til at kaste en krog i langt de fleste eksisterende mobilplatforme, inklusiv Microsoft Windows Phone og QNX er sat i værk. Det ser ud til at den oprindelige vision om “One ring to rule them all”, rent faktisk vil kunne blive en realitet – dog ikke med Nokia ved rorpinden. Men den kinetiske energi Nokia udviklernes entusiasme tilførte projektet, har sendt Qt-fartøjet ud på nye eventyr.

Henvisninger:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

17 − seven =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.