Qt-Desktop del 1

Når man som jeg, helt tilbage fra version to, har benyttet skrivebordsmiljøet KDE – så gror man måske lidt fast og bliver langsomt mere og mere sovset ind i KDE afhængigheder. Simpelthen fordi at udvalget og kvaliteten af tilgængelige KDE programmer er ganske forrygende – så hvorfor bevæge sig længere væk.

På grund af hardwareproblemer, der går tilbage til efteråret – var hele KDE stakken, med Workspace og Plasma og alt det der gejl – pludseligt blevet en tand for tungt til mit nye gamle integrerede nVidia GF6130 – stads. Derfor faldt jeg pladask for et ganske nyt skrivebordsmiljø, hvor valgfrihed ligger udviklerne meget på sinde – nemlig Razor-Qt.

Generelt kan det kaldes en Qt pendent til LXDE og giver i det hele taget samme følelse som KDE gjorde førhen – selvom værktøjskassen er betydeligt mere skrabet. Rent faktisk så indeholder Razor-Qt end ikke en Window Manager. Miljøet fungerer dog ganske fint med de fleste Window Managers, såsom eggWM, Kwin og Metacity. Jeg har dog, ligesom de fleste af udviklerne, kastet mig over et gammelt bekendskab, nemlig OpenBox – der stadig er en minimalistisk fornøjelse.

Dette betyder så at man begynder at mærke hvor stor en betydning programmernes KDE afhængigheder har og hvad KDE’s modularisering betyder for brugeroplevelsen. Det der tager få sekunder at starte op i et KDE univers, tager nu pludselig halve til hele minutter at starte op – fordi at at næsten en halv KDE skal startes op i baggrunden.

Derfor besluttede jeg mig for at udskifte så mange som muligt af mine gamle favoritter – jeg valgte simpelthen at forsøge at gå ren Qt. Det er lidt en spøjs fornemmelse, når man tidligere har brugt tid på at finde KDE baserede afløsere.

Mit første skridt var at undersøge om der fandtes programsamlinger der koncentrerede sig om Qt-frameworket og jeg fandt ret hurtigt siderne :

 • Qt-Apps : Her finder du Qt baserede programmer i alle mulige afskygninger og kategorier, primært under GPL licensen, samt grupper og fora.
 • OpenDesktop.Org : Her finder du programmer i alle mulige afskygninger, Qt, KDE, GTK, Java programmer til skrivebordet, samt artwork, grupper og fora.
 • Qt-Desktop : Dette er en listig lille samling programmer, der kan køre på hvilken som helst platform, hvor Qt runtime er porteret til.

Nedenstående er en kæk lille liste over hvilke, ofte ganske oversete alternativer der eksisterer – som jeg i den følgende tid vil kigge lidt nærmere på:

 • QTM – Blog klient
 • FocusWriter – Tekstbehandler
 • RSS Guard – Nyhedsklient
 • Psi/Psi+ – IM
 • QasMixer – Mixerpanel
 • VLC media player – Multimediaafspiller
 • Clementine – Lydafspiller
 • Juffed – Teksteditor, men fokus på udviklere
 • Nomacs – Billedfremviser
 • Qt PDF Viewer – PDF fremviser
 • QtFM – Filhåndtering
 • Qps – Process liste
 • QTerminal – Terminal
 • QupZilla – Hjemmesidelæser
 • Communi – IRC klient
 • Qbittorrent – Bittorrent klient
 • Shortwell – Foto håndtering

Ligeledes vl jeg kaste et stykke blik på Razor-Qt og naturligvis OpenBox.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

sixteen + 5 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.