Finale ??

Folketingets årlange formatkrig er endt med et forlig, ganske som forventet. I ellevte time åbnede ministeren for videnskab, teknologi og uddannelse – Hr Sanders nemlig for forhandlinger og fik dermed vredet sig ud af den skakmat han blev sat i

Der bliver oprettet en liste for redigerbare dokumenter og en liste for ikke redigerbare dokumenter. Vi er kort sagt ikke bare endt med en en-standard eller to-standard løsning, men derimod med en n-standard løsning, hvor n så tilhører mængden af naturlige tal – det skal bare være en åben standard der understøttes på mere end en softwareplatforme og af flere produkter. Som udgangspunkt er PDF og ODF tilføjet til listen, der begge er ISO-standarder.

EL,S,DF,SF & RV kalder det en sejr for åbne standarder – hvilket de såmænd har ret i da det kun er åbne standarder der kan komme på listen, selvom dette ikke kun er defineret som ISO-certificerede standarder. Men ved at det er en n-standard løsning er det ikke ligefrem en sejr for fornuften. Det giver yderligere ej heller mere konkurrence på softwaremarkedet, derimod vil det i fremtiden stadig primært være på format-siden at konkurrencen bliver. Det vil meget hurtigt kunne komme til at minde betænkeligt meget om den business-as-usual situation, som hele denne farce oprindeligt skulle løse op for.

Ministeren for videnskab, teknologi og uddannelse – Hr Sanders – var meget-meget hurtigt ude for at kalde det en sejr for åbne standarder. Samtidigt har han haft ufatteligt meget-meget travlt, nærmest febrilsk, med at forsikre omverdenen om at folketinget ikke har vendt Microsoft ryggen – samt at det ikke er en sejr for ODF..

Det at kun ODF og ikke OOXML er nævnt som udgangspunkt i forligsdokumentet møder alt andet end forståelse hos Microsoft, der mener at OASIS ODF formaterne får en meget uretfærdig særbehandling, da ODF ikke skal behandles af Ekspertudvalget. Microsoft mener selv at deres OOXML møder alle kriterier for at være på listen og her må de så mene OOXML-Transitional der er ECMA certificeret, da OOXML-strict kun er et papirformat – deres ævl om at Strict understøttelse reelt er implementeret igennem den Transitional understøttelse der idag er implementeret giver jeg ikke meget for.

Jeg vil da ej heller tro at Microsoft kommer til at vente længe før OOXML kommer med på listen – da det vil opfylde ministeren for videnskab, teknologi og uddannelse – Hr Sanders mål om business-as-usual. blog
2010-02-06 11:53:57 Symbian Platformen er nu helt fri, næsten Symbian Foundation har netop i en pressemeddelelse offentliggjort at mobil styresystemet SymbianOS nu er at betragte som open source. Symbian Foundation beskriver selv overgangen fra lukket og til åben som værende det største open source projekt i softwarens historie.

Alle de 108 pakker kan nu frit hentes på tiny.symbian.org/open, under diverse open source licenser, primært Eclipse Public License. Hvilket betyder at producenterne ikke tvinges til at skulle frigive deres egne modifikationer, der typisk er hardwarespecifikke.

Symbian Foundation forventer at Symbian 3 vil være feature complete, senere i første kvartal, dette år. Kildekoden og de udviklerpakker der nu kan hentes er Symbian 3 kompatible – der er den seneste version af platformen.

Symbian platformen har over ti år på bagen og sidder idag på omkring halvdelen af markedet for de såkalte smartphones og kan storprale af over trehundrede og tredive millioner enheder.

Symbian platformen, der er en udløber af det gammelkendte Psion styresystem, har i en del år været et samarbejde imellem primært Nokia, Samsung og Sony Ericsson. Nokia købte firmaet bag platformen i 2008, men har siden fødslens af Android styresystemet følt sig i stigede grad presset.

Henvisninger:

(Kilde : Symbian.Org)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 × one =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.