Rødovre Kommune frygtede Microsofts reaktioner

Det var med forbløffelse at jeg i Business.dk her mandag så en artikel om at Rødovre Kommune var midt i at rulle omkring 1.000 styks OpenOffice ud på deres maskiner, samt at omkring 700 af disse blev benyttet integreret (Nå-nej det er et fy-ord idag, det korrekte ord er assimileret) med kommunens ESDH-system.

Det undrede mig lidt da det kom som en ged ud af dem blå luft, med en plop-lyd – der gav en vis genlyd – Annonceringen kom samtidigt med at man var igang med at implementere OpenOffice i kommunen, da det ikke længere var til at stoppe.

I en senere artikel bliver baggrunden for denne fremgangsmåde afsløret. Man frygtede tilsyneladende repressalier fra Microsoft Danmark. Dette byggede på erfaringer fra dengang Lyngby-Taarbæk tidligere på året udskiftede MS-Office med OpenOffice. Man kunne forvente en vis kritik fra den vragede part, men ikke den skræmmekampagne der har hærget Nordsjælland. Microsoft skulle blandt andet have forsøgt at få den ansvarlige IT-chef fyret – et trick man tidligere har forsøgt sig med i Massachusetts.

Ifølge et indlæg i lokalavisen har SF’s IT-Ordfører ligeledes oplevet Microsofts pres på de bonede Christiansborg-gulve. Ligesom en unavngiven direktør fra Microsoft, ifølge Berlingske Tidende, skulle have ringet til socialdemokratiets nyudnævnte it-ordfører Yildiz Akdogan lige før den 9 oktober, hvor hun skulle til møde med videnskabsminister Helge Sander i sagen om B103. Da Microsoft-direktøren kunne høre at han ikke kom nogle vegne fik hun at vide at hun ville høre nærmere fra folk i hendes eget parti “med flere stjerner på skulderen,” som Berlingske formulerer det. Ifølge kilder blev Yildiz Akdogan efter dette, udsat for et internt pres i partiet for at kræve en to-standards strategi.

Microsoft har udvalgt sine lobbyister med snilde, blandt andet har vi Martin Rossen, der er tidligere medlem af DSU’s landsledelse og Peter Goll der tidligere har været pressesekretær i SF. Kort sagt folk med tætte forbindelser til folk med stjerner på skulderen.

Nu må vi håbe at Yildiz ikke får et tilbud hun ikke kan afslå og af frygt for at komme til at sove med fiskene stemmer for en to-standard strategi. Dette vil nemlig have stort set det samme resultat som hvis OOXML blev valgt i en enkeltstandard strategi, hvilket det Konservative Folkeparti vist er de eneste der går ind for – bare i en legitimeret udgave, for man kunne jo bare……

Indtil nu har Microsoft, med videnskabsminister Helge Sander til opbakning, offentligt kritiseret de programmer der i det offentlige kunne gå hen og blive en erstatning. I OpenOffices tilfælde har man forsøgt at give det indtryk at pakken var utilstrækkelig og for dyr i drift. Et af argumenterne har været at det ville koste store summer at videreuddanne brugerne til den anderledes brugergrænseflade. Dette undrer mig da et af de punkter OpenOffice har været kritiseret for af egne folk, har været at den ligner Microsoft Office for meget. Hvorimod alternativet, nemlig MS-Office 2007, har en helt nydesignet brugergrænseflade – hvilket åbenbart er irrelevant.

Men nu er handskerne vist kastet – det bliver interessant at finde ud af hvad den næste afsløring skjuler!

(Kilder : Business.dk,Berlingske Tidende, Lokalavisen.Lyngby)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 + three =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.