Ubuntu 5 år

Tillykke til Ubuntu Desktop distributionen, der fylder fem år. Da den første udgave blev annonceret den 20 oktober 2004, var der ingen der vidste hvor stor en indflydelse distributionen ville få, ikke bare på Linux-verdenen, men hele EDB-verdenen, i de kommende år. Ubuntu der i sin korte levetid er blevet den mest populære distribution på markedet, er baseret på Debian GNU/Linux og har som et af sine primære mål haft til formål at gøre Linux nemmere at bruge. Et andet mål har været korte releasecycles på seks måneder, der langsomt er en strategi som andre distributioner er ved at tage til sig i en eller anden form.

Noget der er lidt specielt er “The Ubuntu Code of Conduct” der ifølge afrikansk filosofi er en stribe regler, som Ubuntu medlemmer skal følge. Ideen er at få indbygget et respektfuldt betænksomt samarbejde medlemmerne imellem, der skal gøre Ubuntu samfundet mere indbydende for nytilkomne og det ser ud til at denne filosofiske tilgang virker, da nye medlemmer strømmer til.
Ubuntu sponsoreres af Canonical Ltd., et privat firma grundlagt af den sydafrikanske mangemillionær Mark Shuttleworth. Navnet kommer fra zulu- og xhosa-begrebet ubuntu, der ikke har én præcis, alment anerkendt oversættelse, men som betegner en form for fællesskab. Ubuntus motto er da også “Linux for Human Beings”, hvilket er ganske beskrivende for hele projektet.
Udover den originale Ubuntu Desktop, der benytter skrivebordsmiljøet Gnome, findes der også en server variant Ubuntu Server Edition og en variant med KDE og Xfce skrivebordsmiljøerne, kaldet henholdsvis Kubuntu og Xubuntu. Der findes også en variant designet til skolemiljøer ved navn Edubuntu, der langsomt er ved at blive populær. Netop brug af Linux i forbindelse med uddannelse er en Ubuntu kæphest. Derudover findes der dusinvis distributioner, ofte bare kostumiseringer, udenfor det officielle univers, som for eksempel netbook distributionen easy peasy (Tidligere kendt som Ubuntu EEE).

Henvisninger :

(Kilde : ars technica,Wikipedia,Ubuntu.com)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

13 + 1 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.