Qt teknologi Preview til Maemo 5

Da Nokia i 2008 indkøbte Trolltech, rev mange sig i håret – da Nokia ikke havde de store interesser på QT-området. De slår traditionelt deres folder indenfor SymbianOS, måske et smut indenfor hos Windows Mobile og de har reelt har deres egen lille mobile Linux distribution kaldet Maemo, der dog har satset hele butikken på GTK+ frameworket – kort sagt arvefjenden til Qt.

Qt frameworket er multiplatform og gør det muligt hurtigt at portere programmer imellem en lang stribe platforme. Var det så synkroniseringsprogrammer de var ude på skulle være QT/C++-baserede ?

Maemo er baseret på Debian Linux og benyttes primært til Nokias nXX0 enheder, deres såkaldte Internet Tablets. Vidunderlige små enheder – håndholdte computere, der alle havde en stor mangel, nemlig de manglede en indbygget GSM-enhed. Maemo og deres Internet tablets har dog de sidste par år ikke ligefrem haft Nokias bevågenhed og er gledet meget i baggrunden. Tidligere på året blev det dog afsløret at Nokia havde i sinde at sende en enhed på gaden hvor der blev kompenseret for denne mangel og som samtidigt beholdt de fleste af dens forgængeres dyder – n900 blev annonceret.

Samtidigt annoncerede Nokia at de ville skrue op for dampen på udviklingen af Maemo, der skulle fikses op sådan at det kunne konkurrere med Android styresystemet. Samtidigt er Symbian begyndt at åbne kildekoden op for SymbianOS der ellers har haft pladsen som top-styresystem på Nokias store Smartphone enheder.

Det blev så samtidigt antydet at Qt skulle have en mere fremtrædende rolle, men med Nokia er det ikke til at vide hvad det betyder. Det er dog lige officielt blevet annonceret at Qt er ved at blive porteret Maemo 5 og er allerede klar med et såkaldt Teknology Preview. Qt-Porten er baseret på Qt 4.6, og vil først være endelig klar i første kvartal af 2010, så der er stadig lidt tid til at vænne sig til tanken. Udover at være tilgængelig på Maemo 5 – er tanken at det skal være det primære framework på Maemo 6 – hvor GTK+ ryger af tronen.

Nokia har vist at de tør skifte kurs – det er ikke nyt for Nokia at vende verden på hovedet og de tager ikke altid den nemmeste vej. Den nemmeste vej for dem havde nok været at skrotte SymbianOS og Maemo og kaste sig ræbende over Android. Det er jeg nu glad for at de ikke gjorde og håber nu i en forsigtig-Per verden, at de tør gennemføre det. Jeg er selv indehaver af en gammel brugt n800, som jeg er rigtig glad for. Jeg bruger den som eBogslæser og ikke mindst til at skrible småting ned som denne lille stump tekst. Jeg har ligesom mange andre ærgret mig over at der ikke er en GSM enhed i og at Qt ikke er bedre repræsenteret, da det tilfældigvis er mine præferancer. Nu ser det ud til at min gamle mobiltelefon skal skiftes ud om ikke så længe og at min gamle n800 ligeledes skal på aftægt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 − 4 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.