KDE Marknote 1.2

Markdown har efterhånden sneget sig ind i alle sprækker og revner i dette univers. Det gør at man med ganske få midler kan få sat ganske nydelige dokumenter op. Rent faktisk er det så simpelt, at hvis man har lidt af syntaksen siddende i fingrene kan man bruge redigeringsværktøj som Nano og Featherpad og få et fint resultat ud af det – selvom de fleste nok foretrækker mere grafisk orienterede programmer.

KDEs bud på et sådan WYSIWYG MarkDown redigeringsprogram, til basal Markdown-redigering, er Marknote. For kort tid siden kom denne på gaden i en version 1.1 og nu er version 1.2 allerede kommet til syne i døråbningen.

Udover at være et fint Markdown-redigeringsværktøj, giver Marknote også mulighed for dokument-/notehåndtering.

Det er ganske simpelt og velfungerende. Det første Marknote gør under den første opstart, er at oprette en folder i /Dokumenter, der hedder Notes og som indeholder hele Marknotes note-univers. En folder heri betragtes som en notesbog, der igen indeholder noter i Markdown-format. Programmet viser kun Markdown-filer, så man kan sagtens have sådan noget som billedfiler og andet skrammel liggende i folderne, det bliver bare ignoreret.

En ny funktionalitet med den seneste udgivelse er at man nu kan definere placeringen af rod-folderen, for eksempel til at være ~/Dokumenter. Dette fungerer også ganske fint, men indtil videre kan Marknote kun håndtere et hiraki i et enkelt niveau. Det vil sige ingen underfoldere. Det vil jeg håbe kommer med i en fremtidig version,så man kan have foldere indeni foldere.

Ret groft sagt består brugergrænsefladen af tre kolonner. En der indeholder notesbøger. En der indeholder de noter eller dokumenter som den aktive notesbog indeholder og den sidste og bredeste kolonne indeholder så det den aktive note eller dokument, indlæst i redigeringsværktøjet.

KDE Marknote 1.2

Nederst i redigeringsværktøjet er der en lille “dock”, der giver mulighed for at tilføje formatering som fed, kursiv, understregning, gennemstregning, indsætte billeder og henvisninger og basale Markdown-typografier. Det hele på en moderne og brugervenlig måde.

Derudover er der med denne version nu blevet indført, noget der kaldes “Focus mode” – hvilket simpelthen betyder at redigeringsvinduet bliver maksimeret og fylder hele skærmen, sådan at man bedre kan koncentrere sig om at proppe indhold i det aktuelle dokument. Et simpelt men velfungerende lille trick.

En tredje ny funktionalitet er muligheden for at bruge Marknote som et almindeligt redigeringsværktøj, der kan startes op med et specifikt dokument eller note, uden filhåndteringsdelen. Dette er en ganske fin ide. Det fungerer bare ikke rigtigt endnu, omend jeg næppe tror at det kommer til at
tage ret lang tid før det fungerer fint.

Det er et fint lille simpelt brugervenligt program, uden alt det ekstra gejl som rigtigt mange af de eksisterende WYSIWYG Markdown redigeringsprogrammer og noteværktøj er sovset ind i og så er det allerede en del af inderkredsen i KDE-universet. Hvad det så kommer til at betyde for KDE Ghostwriter, der for nyligt blev indlemmet i KDE-universet, kan vi kun ængsteligt gisne om.

Henvisninger:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 − nineteen =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.