Qualcomm Snapdragon 8cx

Sidste år præsenterede Banana Pi-folkene et serverbundkort, med fire DIMM-slotte, to Gigabit netkort, SATA-porte og en 24-kerne ARM processor. Der gik naturligvis ikke længe før den kunne ses kørende en obskur Linux-distribution.

Nu, er det en af de store producenter af ARM-processorer, der er på spil – med Snapdragon 8cx processoren. Der er en kraftfuld processor, direkte rettet imod netbook-markedet. Samtidigt har de udviklet en referenceplatform for denne processor. For nemmere at kunne sluse den ind på markedet.

Qualcomm praler af at den er fremsyillet ved en 7nm process og har en TDP på 7W. Dette skulle give hele platformen en batteritid på 25 timer.

Den nye Adreno 680 GPU skulle være dobbelt så hurtig som Snapdragon 850, med en 60% højere energieffektivitet.

Prototyper af denne referenceplatform bliver allerede nu vist frem, kørende Microsoft Windows 10. Dette inkluderer ligeledes en x86-32 emulator, der gær det mulugt at afvikle en stribe Win32 programmer, deriblandt Adobe Lightroom.

Programudbuddet er er allers tidligere blevet betragtet som en achilleshæl, da de fleste Windows-programmer er lavet til Intel32/AMD64 platformene.

I løbet af det sidste års tid er der dog blevet gjort store fremskridt på emulatorfronten. Hvilket har ændret situationen en del.

Prisen på de første enheder, for eksempel fra Lenovo, bliver sandsynligvis højere end håbet. Men forhåbentlig er dette kun begyndelsen og med en stigende popularitet vil formodentlig få priserne til at falde.

Jeg kan ikke vente med at se disse små vidunderlige maskiner køre GNU/Linux. Til almindelige gøremål, vil de hurtigt kunne udgøre en alvorlig trussel imod dagens AMD64 drevne enheder.

Med en batterilevetid der lusker rundt omkring et døgn, er dette absolut nogle enheder jeg selv kunne finde på at overveje – hvis prisen da ellers gør at de er til at komme i nærheden af.

ARM-verdenen begynder i stigende grad at gøre sig bemærket i denne verden og træder langsomt ind på en ellers AMD64-domineret scene. Lad os se hvad fremtiden bringer.

Links:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

one + ten =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.