Næste billede af et dokumentformat

Så skete det Hr Sanders og Hr Hjort har tøvet ud over den uge der blev sat som deadline for en beslutning i forbindelse med hvilke(n) dokumentstandard(er) det offentlige fremover skal benytte.

Lige fra første sekund har videnskabsministeriet gjort deres bedste for at bevare den eksisterende vendor-lock-in – sandsynligvis på baggrund af hvad der økonomisk er bedst for Microsoft, deres partnere og Gold Partners.

Derfor anmeldte Hanne Agersnap (IT-Ordfører for SF) i går søndag den bebudede forespørgselsdebat til videnskabsministeren med spørgsmålet : “Hvad kan regeringen oplyse om indførelse af åbne dokument-standarder i det offentlige fra 2010 og frem?”

Det lyder måske uskyldigt og det er det egentlig også – i modsætning til den efterfølgende vedtagelse, hvor Hr Sanders og Hr Hjort vil være oppe imod et massivt flertal i salen.

Oppositionen og DF har dermed doppet enhver tanke om forsøg på forhandlinger med VK, der hermed får med den store hammer.

Så med mindre at DF lader sig købe med VK støtte til endnu et fanatisk forbud imod et eller andet, i virkeligheden betydningsløst symbol – står vi med en to-standard løsning. I forhold til den to-standard løsning som VK for forsøgt at presse og manipulere igennem, er sagen dog vendt 180 grader. Nu er det nemlig Microsoft der har udebane da OOXML-Strict kun er en papirspecifikation af formatet og ifølge planen først vil blive understøttet om en håndfuld år og ifølge deres egen danske teknologidirektør “ikke være noget, man kan anvende i praksis” – mens ODF er klappet, klart, efterhånden rimeligt modent, understøttet af noget der tangerer en håndfuld kontorpakker og inden så forfærdelig længe er ved at dukke op i en 1.2 version.

Det glæder naturligvis at Microsoft for første gang ikke har hjemmebanefordele i forbindelse med dokumentformater i det offentlige – nu er de for en gangs skyld bagude. Men det at satse på to standarder, for på længere sigt ikke at støde Microsoft og deres Guldpartnere fra sig, er en tand for meget. Man kunne rent faktisk sige at det er uforeneligt med selve det at benytte en standard, det hele bliver forplumret, for om en håndfuld år kommer vi på det praktiske plan til at stå overfor det samme problem igen – med mindre selvfølgelig at et vist softwarefirma fra de tidligere britiske kolonier er begyndt at lave gummistøvler istedet.

Og hvad kan man sige om Hr Sanders håndtering af sagen – vel et ord springer i øjnene “Bananrepublik”, hvilket sjovt nok er et udtryk der i udlandet ofte hægtes sammen med gode gamle Dannevang.

Uanset hvad, se at få hamret det her igennem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

19 − five =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.