B103 farcen fortsætter

Så trækkes beslutningen om dokumentstandarder i det offentlige ud endnu engang. Der blev ingen beslutning før efterårsferien, partiernes ordførere lover dog at de vil tage sig sammen og levere lige efter efterårsferien.

De forskellige partier har hver deres egne bevæggrunde til deres holdninger. Venstres ordfører mener for eksempel at grunden til at Venstre støtter begge standarder (ODF/OOXML) er at det ellers ville være at diskriminere det andet format. For at være helt ærlig så er det noget af den værste gang ævl jeg længe har hørt, selv fra Venstre. Hvad så med alle de andre frie formater der findes derude – hvorfor bliver de diskrimineret ? Nej målet er med vold og magt at få klemt OOXML med, formatet var jo allerede med i opløbet før det på nogen som helst måde var blevet certificeret noget som helst sted. Hvis det havde ethvert andet firma end Microsoft der havde stået bag, ville det end ikke være blevet nævnt i en fodnote på bagerste side af den første sylterapport. Jeg husker at Harddisken på DR forsøgte at få vristet et svar ud af Helge Sander om hvorfor OOXML i det hele taget var med i legen, da OOXML på daværende tidspunkt end stadig ikke var ISO-certificeret. Det eneste de fik ud af det var et “Goddag mand – økseskaft” svar (Der efterhånden er hans varemærke), hvor Helge Sander fik mumlet noget i retning af “Jamen, begge formater er umodne” og så var han væk. Sjovt nok benyttede man nogenlunde den samme ordlyd i konklusionen på den senere rapport. Noget andet var den måde hvorpå OOXML blev presset igennem hos ISO, der virkelig fik mange til at miste respekten for organisationen. Ikke mindst farcen i Norge, Sverige og omstændighederne omkring afstemningen hos vores eget DS – der blev fulgt op med rygter om at Schweiz kun ville stemme hvis det internt blev et ja. Det skal så lige siges at sidstnævnte er et ubekræftet rygte, men falder godt i tråd med resten, så derfor skulle det lige med. Indtil videre kan jeg så to grunde til denne dobbelt standard B103-farce :

  1. Det er bevidst og skyldes erhvervsøkonomiske interesser. Erhvervslivet er langt nede i Microsofts brystlomme og det kan blive dyrt at grave sig vej tilbage til overfladen. Samtidigt tjener en stor del af dem store summer på deres Microsoft partnerskaber. Samtidigt er oppositionen for lette at manipulere.
  2. Det er ubevidst – VK tør igen ikke tage en beslutning, de kan hænges op på. Man vil i stedet overlade det til vanens magt “de frie markedskræfter”. Det ser ganske tilforladeligt ud. OOXML overtager, efter en kort periode, sin forgængers rolle som de-facto-standard. ODF fik chancen men blev fundet for let. Oppositionen er for lette at manipulere.

Men ja, nu må vi se om det hele ryger ned i en ny syltekrukke, så den næste regering kommer til at hænge på aben.

Man mindes pludselig Arsenio Hall – Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four + 15 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.