Efter den såkaldte Elopkalypse, hvor alle eksisterende produkter og strategier blev fjernet fra hylderne hos Nokia (efterladende et tomrum i produktkataloget på næsten et år) – har der svævet en grå sky af usikkerhed over centrum af hovedstaden i kongeriget Qt.
I sidste uge annoncerede Nokia så at de lukkede den australske Qt udviklingsafdeling ned, der har været drivkraften bag den mindre Qt-Quick revolution der langsomt er ved at blive skudt igang. Det var ganske tydeligt at Nokia var ved at gøre klar til sælge skidtet fra og fortsætte kursen imod at blive en assimilerbar hardware udviklingsenhed
Sidste år blev der gjort et stort nummer ud af at den finske udvikler Digia købte retten til at udvikle og sælge kommercielle Qt licenser. Dagens begivenheder, taget i betragtning – var det velbegrundet. Digia har nemlig idag annonceret deres intention om at købe hele Qt forretningen, med udviklingsenhed og det hele.
Endelig ser vi ud til at få vished om hvad fremtiden bringer. Det ser ud til at Digia vil fortsætte den kurs som Nokia oprindeligt lagde ud og har allerede påbegyndt dialogen med KDE Qt Foundation og det frie Qt fællesskab i Qt-Project.
De vil fortsætte udviklingen og håber at kunne overholde deadlinen for frigivelsen af Qt5. Herefter vil jeg tro at hastigheden vil blive sat noget ned, hvilket vil give lidt mere ro og alle de mange porteringsprojekter mulighed for at indhente hovedprojektet og måske også give den harmoni imellem det kommercielle og det frie fællesskab, der har manglet. Nokia har i perioder haft lidt for travlt og har frigivet opdateringer og ny funktionalitet på ugebasis.
Ligeledes har Digia givet udtryk for interesse for at få Qt SDK flyttet over på iOS og ikke mindst Android. Forhåbentlig vil det betyde officiel støtte til Necessitas projektet. Digia har i forvejen erfaring med Qt porteringsarbejde i forbindelse med INTEGRITY, QNX og ikke mindst VxWorks.