Idag er en tekstbehandler ikke bare et simpelt skriveprogram, der virtualiserer en gammeldags skrivemaskine. De indholder idag oceaner af funktionalitet, der gør dem appelerende for selv den mest kræsne eller endda professionelle bruger. En tendens er at mange tekstbehandlere bevæger sig i mange retninger på en gang. For eksempel er det populært at bygge DeskTop Publishing funktionalitet ind i dem – hvilket gør de fleste til det man på godt gammeldags dansk kalder ”Jack of all trades, master of none” – det vil sige et program der kan bruges til det meste, men som ikke gør noget af det rigtigt godt.
Der er naturligvis også en modsat rettet tendens, nemlig specialisering. Nogle programmer, er direkte rettet imod forfatteren, hvor man kan administrere et helt litterært værk, med handlingstråde, persongalleri og det hele. Men der findes også en stribe tekstbehandlere, der er skabt til den simple opgave – at man kan hamre så meget tekst ind som muligt. Den mest almindelige måde at gøre dette på er ved at strippe al anden funktionalitet end skrivemaskinen. Men der findes også hybriderne, hvor en del af funktionaliteten er bibeholdt – iblandt disse er FocusWriter.
Med FocusWriter (FW), fra Gott Code (Graeme Gott), har man nemlig ikke bare fjernet al funktionalitet og efterladt brugeren med et blankt stykke papir. Programmet indeholder lige præcis den funktionalitet, der skal til for at den kreative forfatter kan få hamret et værk ind og foretage rudimentær layout – det er bare som standard ikke synligt.
Udgangspunktet med FocusWriter er at man opretter en session til hvert værk man udarbejder, som man kan have flere parallelle instanser af. En session kan nærmest beskrives som en aktivitet, hvortil man kan tilknytte mange forskellige dokumenter og ikke mindst et tema.
Et tema består i FocusWriter af tre lag :
- Tekst : Selve teksten – her kan du stille skrifttype, størrelse og alt det
- Forgrund : Selve papiret – her kan du stille størrelse, farve og position
- Baggrund : alt bagved papiret, hvilket er et billede eller en farve.
Derudover bliver der genereret en basal statistik over hvert dokument, det er for eksempel antal tegn, ord, sider og afsnit.
FocusWriter er som standard i helskærmstilstand, hvilket fjerner alle andre former for distraktioner som et moderne skrivebordsmiljø kan byde på. FocusWriter er udstyret med en topmenu, der indeholder et gammeldags menu- og ikonbælte, og et fanebladsbælte i bunden, der ligeledes viser de vigtigste statistikker for din aktuelle session.
Begge menu’er er som standard gemt væk, men kan fremkaldes ved at man fører musepilen op i henholdsvis toppen eller bunden af skærmen.
Derved er de ikke med til at forstyrre ”illusionen” om det blanke stykke papir, når der skal hamres tekst ind. Hvilket fungerer ganske udemærket – man glemmer ret hurtigt at der er andet end det stykke papir der sidder i skrivemaskinen. Ikke mindst på grund af et ganske billigt, men effektivt, lydtrick – da der til hvert tastetryk som standard er tilknyttet en skrivemaskinelyd.
For måske at fremtrylle lidt ekstra motivation i ens forehavende og give en intens session, er det muligt at opsætte en timer. Det vil sige at man kan sige til sig selv at man nu vil skrive på livet løs i for eksempel halvfems minutter, eller indtil klokken atten – hvorefter alarmen går i gang. Det er ligeledes muligt at angive et dagligt mål på et vist antal tegn eller ord – som man skal nå. Det sammen med realtids statistikker er med for at give et »motiverende« los i måsen, hvis man er til den slags foretagelser.
På filsiden er der læse understøttelse af ganske almindelig tekst, basal RTF og basal ODT – mens FocusWriter kun kan skrive basal RTF og basal ODF. Er der layoutstads i de filer man forsøger at læse, for eksempel en unummereret liste – vil dette blive ignoreret.
Til stavekontrollen benyttes hunspell, hvilket betyder at man for eksempel direkte kan hente ordbøger fra LibreOffice projektets hjemmeside og dermed også Stavekontrolden – that‹s smart thinking Hansi.
For at opsummere er FocusWriter et ganske kapabelt værktøj, til de lidt mere kreative. Dem der har behov for bare at kunne hamre tekst ind, for redigering, strukturering og layout senere. Med ganske få virkemidler lykkes det for FocusWriter at fjerne stort set alle de distraktionskilder der findes i det moderne skrivebordsmiljø, uden egentlig at fjerne dem.
FocusWriter er frigivet under GPL3 licensen og er yderligere baseret på Qt4 (4.6) frameworket, hvilket ligeledes betyder at det ret hurtigt har spredt sig til en del forskellige styresystemer, som for eksempel GNU/Linux (OBS), OSX og OS/2. Det er ligeledes blevet oversat til omkring et dusin forskellige sprog, deriblandt tysk og svensk.
Henvisninger: