I regn og slud – posten skal ud

Det var været lidt sløjt med indlæggene i det sidste halve års tid. Men nu er trangen til at forpeste folks liv atter vakt til live.

I foråret gik jeg hele vejen og flyttede al min post fra ClawsMail og til Kmail. Kmail er en del af KDE Personal Information Management, der udover postprogrammet Kmail også indeholder programmer som noteprogrammet Knote, adressekartoteket Kadress, kalenderprogrammet Korganizer, nyhedsprogrammet Akregator og et par andre småprogrammer. Det gode ved dette er bekvemmeligheden ved integration og muligheden for at synkronisere med en central fjerntjeneste.

Udover at man kan afvikle alle programmerne enkeltvist, er det også muligt at køre dem som plugins under Kontact, der giver dem alle en fælles brugergrænseflade – hvilket er ganske praktisk.

Skiftet skete fordi at der ikke var nogen rigtig sammenhæng imellem nogen af mine data, hvilket gjorde det svært at udnytte dem på alle mine enheder.

Første trin var at finde ud af hvilket omdrejningspunkt hele systemet skulle have. I mit grevskab var der dengang, ligesom i dag – kun to muligheder:

  1. Benytte mit eksisterende posthus fra Axigen.

    Axigen Mail Server er normalt et betalingsprogram, rettet imod mindre virksomheder. Hvis man dog kan indskrænke sig til fem postadresser på hver fem domæner, samt at supporten er begrænset til deres frie forum – er der en gratistmulighed, kaldet Axigen Free Mail Server. Dette giver en postserver, med mulighed for webmail, kalender (CalDAV) og kontakthåndtering (CardDAV) – med mulighed for deling af information på tværs af konti.

    Af en eller anden grund fik jeg aldrig dette til at fungere optimalt, ved synkroniseringen af kalender og kontakter, hverken med smarttelefon eller KDE Personal Information Management. Det er tilsyneladende kun muligt at eksportere kontakter via en gammeldags CSV-fil.

    Derfor begyndte jeg at udføre forsøg med den alternative mulighed.

  2. Benytte den cloud-instans jeg havde lejet mig ind på.

    For et års tid siden oprettede jeg gratistkonti hos flere kommercielle udbydere af ownCloud-baserede tjenester. Deriblandt ownDrive, der hører hjemme i Oslo, men som lejer sig ind på hardware i Nederlandene. Dengang var det ownCloud-baseret – men man har senere flyttet hele skidtet over på udløberen NextCloud, med alt hvad det indebærer. Det er så i mellemtiden blevet til mere end bare en gratistkonto og det til en anstændig pris.

Efter lidt konfigurationsbesvær med smarttelefonen, kom dette arrangement dog hurtigt til at fungere som det skulle og med KDE Personal Information Management var opgaven overstået på nogle ganske få minutter.

Importen fra ClawsMail og til Kmail fungerede stort set automatisk. Kmail har en simpelthen fremragende Importguide, der kan importere breve fra de fleste standardprogrammer.

Det var først bagefter at problemerne begyndte med Kmail, eller rettere med Akonadi – der er KDE Personal Information Managements bagvedlæggende tjeneste. Breve begyndte at forsvinde, eller senere at blive korruperet – ligesom der skete daglige frysninger, eller rettere noget der lignede deadlocks – når der skulle hentes breve fra Akonadis lager.

Nu er det vist på tide at forklare hvad Akonadi egentlig er.

Akonadi er en model-view-controller tilgang til at lagre/hente/søge efter data for alle delprogrammer i KDE Personal Information Management. Når programmerne vil hente, gemme eller søge efter data – beder de simpelthen den bagvedlæggende Akonaditjeneste om at udføre opgaven. Akonadi har så lagret den spejlede data og metadata i en MySQL/MariaDB database for bedre søgbarhed. Tanken er at flytte kompleksiteten med håndtering af data, væk fra selve programmet.

Dette betyder også, at man ikke behøver at have selve programmet kørende for at synkronisere med en ekstern post- eller kalendertjeneste, eller foretage periodisk sikkerhedskopiering af for eksempel post.

Men for mange brugere har det også, siden introduktionen af Akonadi med KDE4, givet mange grå hår i hovedet og endeløse eftermiddage med dokumentation og søgen efter svar på diverse fora. Hvorfor opfører min Akonadi så råddent? Hvilket det har gjort I mit tilfælde og på et tidspunkt får man altså nok …. igen

Jeg har har dog ikke villet gå tilbage til ClawsMail og en NextCloud Calender opstilling i Chromium i Applikationstilstand og kopieren frem og tilbage med kontakter – eller hvordan det nu forgik i fordums tid.

Her viser Mozilla Thunderbid så sit grimme fjæs igen. Denne mastodont bygger på Mozilla Firefox fundamentet og er dermed multiplatform. Den har det meste af den Personal Information Manager funktionalitet som KDE Personal Information Management også har – bare proppet ind i ét eneste program kæmpe program – primært via udvidelser.

Mozilla Thunderbird er ressourcekrævende og nogle gange ikke altid specielt responsiv og for at få påmindelser om noterede opgaver og begivenheder, skal programmet være oppe at køre.
Jeg har, som antydet tidligere, før benyttet Mozilla Thunderbird i et par år. For efterhånden ti år siden efterlod jeg eComstation (En ældre OS/2-distribution) og dermed postprogrammet PMMail og rykkede ind i pingvinland – igen efter en mislykket prøveperiode med en langt tidligere version af KDE Personal Information Management.

Det at bruge Mozilla Thunderbird kan nogle føles som at danse vals med en gigantisk bautasten. Men det antal af gange jeg har oplevet et programnedbrud, kan tælles på to fingre og jeg har ifølge min begrænsede hukommelse faktisk aldrig stødt på manglende eller korrupt data.

Siden sidste gang jeg benyttede Mozilla Thunderbird, har den grafiske brugergrænseflade fået en ansigtsløftning, så det tog lidt tid at finde rundt. Basisfunktionaliteten er også ændret fra at være et postprogram med mulig Personal Information Manager funktionalitet til en rigtig Personal Information Manager. Ikke fordi at der egentlig er tilføjet nogen ny funktionalitet i selve programmet, men det leveres som standard med udvidelser preinstalleret, der giver denne funktionalitet.

Når først man ved hvad der er op og hvad der er ned, er det hurtig at sætte diverse konti op.

Der er direkte CalDAV understøttelse i kalenderdelen, så den opsætning er ganske triviel. For at få NextCloud kontakt integration er det nemmest at installere udvidelsen CardBook, der installerer en specifik kontaktbog der er udviklet specifikt til brug med CardDAV. Den benytter man så i stedet for standardkontaktbogen.

Der er desværre ingen understøttelse af NextCloud nyhedsfeeds – så den eneste mulighed er at hente en feedliste fra NextCloud og importere dem i Mozilla Thunderbird. Lidt ærgeligt, men forhåbentlig ændrer dette sig engang i fremtiden.

At flytte selve posten over, viste sig at være et større problem. Kmail gemmer som standard sine breve i maildir-format (En fil per brev), men Mozilla Thunderbird benytter mbox-format (en fil per folder). Ligeledes er der det problem at Mozilla Thunderbird ikke er specielt behjælpelig med værktøj til at importere ret meget andet and mBox-filer. Men på den anden side er Kmail lige så ubehjælpelig med at eksportere noget som helst til andre formater.

Efter lidt søgen på diverse fora, finder man at der flere måder at omgå dette konverteringsproblem. Deriblandt en vejledning der gav anvisning i hvordan man ændrede filerne og selve hierakiet, i hånden – men heldigvis også en mere spiselig anvisning, der involverede Google Mail.

Dette at benytte Google mail som mellemstation kan sikkerhedsmæssigt måske skræmme en del og jeg prøvede da også først at lave det samme nummer med min egen postserver som mellemstation. Kmail var dog, af uvisse årsager, ikke istand til at fuldføre sin del af arbejdet og kunne ikke overføre alle breve. Google Mail var således den eneste mulighed.

I sin simple helhed opretter man en IMAP-konto i Kmail og kobler denne op imod en Google Mail konto. Hele hierakiet trækkes derefter over til Google Mail kontoen. Husk at omdøbe Indbakke og Sent-Mails, eller proppe dem et niveau ind i hierakiet af foldere – da de ellers kan risikeren at komme til at konflikte med eksisterende foldere. Husk også at fortælle Kmail, at den ikke skal hente flere breve fra den normale postserver,

Nu kommer den svære, ofte timelange venten – mens Kmail overfører brevene. Her kan man passende oprette en postkonto i Mozilla Thunderbird, der skal overtage tjansen fra Kmail.

Når man er sikker på at alle breve er overført – er det bare at koble Mozilla Thunderbird op imod Google Mail via IMAP. Når Mozilla Thunderbird, efter det der bedst kan beskrives som en evighed, har synkroniseret med Google Mail, er det simpelthen bare at trække folder hierakiet over til en lokal eller eventuelt en nyoprettet POP3 konto – der overtager . Nu kommer den svære, ofte timelange venten – mens Mozilla Thunderbird over fører brevene.

Nu kan Arkonadi-tjenesten deaktiveres og Mozilla Thunderbird overtage vagten.

Epilog:

Ligesom med slægtningen Mozilla Firefox, findes der til Mozilla Thunderbird, et hav af udvidelser. I en del tilfælde fungerer disse udvidelser faktisk på begge, i andre tilfælde gør de ikke. Men der er også understøttelse af temaer. Disse er i mange tilfælde nok smukke at se på, men suger beregningskraft som et sort hul. Men det er bare at prøve sig frem.

Henvisninger:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 − one =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.