Et værelse med indsigt

Det er som regel LibreOffice der løber med al omtale når man taler om frie alternative produktivitetspakker. Men der findes rent faktisk en komplet pakke ved navn Calligra, der er tilknyttet KDE/Qt universet. Denne skjulte perle er netop lige udkommet I en ny version, nemlig version 3.0.

Calligra Suite er en afstikker af det hedengangne KDE KOffice. Det mest bemærkelsesværdige er den Microsoft Office lignende brugergrænseflade, hvor værktøjsbæltet er rykket fra toppen og hen i siden, med dertil hørende layoutændringer.

En anden ting der kendetegner programmerne i Calligra Suite er brugen af OpenDokument-formaterne som de primære.

Words : Tekstbehandler
Sheets : Regneark
Plan : Planlægning
Kexi : Databasehåndtering
Karbon : Vektorbaseret tegneprogram

Præsentationsprogrammet Stage og flowcharteren Flow sidder version 3.0 over og er ikke en del af pakken lige nu, da de er kommet lidt bagefter de andre i porteringsarbejdet. Problemet er at kontorpakken er blevet så omfangsrig at man ikke har udviklingsressourcer nok og må prioritere kræfterne.

Calligra Words
Calligra Words
Calligra Sheets
Calligra Sheets

Dette har resulteret i at maleprogrammet Krita, ikke længere er en del af Calligra – men er gået solo. En specialversion af tekstbehandleren ved navn Author, der var beregnet til at lave e-bøger – er helt væk. Det samme er brainstom-note/mindmap programmet Braindump også.

Sidstnævnte bliver måske på et eller andet tidspunkt erstattet med et andet program.
Det primære I denne version er rent faktisk at hele pakken er blevet flyttet til KDE5/Qt5, så der er ikke de helt store nyheder i denne version, udover at der mangler tre programmer.

Henvisninger:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

20 − thirteen =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.