Småproblemer med Akonadi

Plasma5 (P5) er et femte generations KDE skrivebordsmiljø. I forhold til det nuværende KDE4, er P5 brugergrænsefladen primært udført i Qt-Quick2. P5 er godt på vej og for det meste brugbart, men er stadig, det der på godt gammelt dansk, kan kaldes ”a work in progress”.

En af de basale byggeklodser, der rent faktisk blev introduceret allerede i KDE4, som stadig giver problemer, er tjenesten Akonadi.

Akonadi

Akonadi er en central lagertjeneste, der bruges til at håndtere personlig brugerinformation. Rundt om Akonadi, er der foldet en sprog og platformsneutral protokol. Oven på denne protokol er der placeret en stribe API’er, der giver adgang til den PIM data og metadata der er lagret.

Disse programmer kan for eksempel være lokale programmer såsom Kontact (KMail, KAdressBook, KOrganiser, KJots, KAlarm), Krunner, KOffice eller Evolution, men det kan også være eksterne servere såsom GroupWise, Axigen, eller ressourcer som iCalendar (ownCloud, Axigen), eller adgang via standardprotokoller som POP3 og IMAP. Akonadi er altså ikke kun bundet til KDE eller GNU/Linux.

Men selvom ideen med at samle alle de små bække i en stor år, kan være ganske udmærket. Så kan der være visse problemer med selve implementeringen. En gang imellem, bliver åen stoppet til og så er fanden løs i laksegade. Funktionalitet i de tilgående programmer, kan blive sløvet ned, eller helt holde op med at fungere.

For eksempel kan det i KMail blive komplet umuligt at klassificere breve som spam, smide dem i affaldsspanden eller helt at filtrere indkomne breve. Men heldigvis kan Akonadi genstartes via en konsol.

For at være helt sikker, er det klogest først at lukke de programmer ned der tilgår Akonadi. Dernæst er det ”bare” at stoppe Akonadi via Konsole. Fordi at hver Akonadi-tjenesten kører separat for hver bruger, skal der ikke bruges rod-privilegier for en almindelig bruger.

flywheel@Starbug:~> akonadictl stop

Dernæst kan Akonadi startes på ny ved at starte et program op der benytter Akonadi, hvilket tvinger tjenesten til at starte op igen. Hvis Akonadi var problemet, skulle hele skrivebordet fungere mere flydende.
I tabellen nedenfor ses Akonadi-kontollens argumenter.

Kommando Udførsel
akonadictl start Starter Akonadi-tjenesten op
akonadictl stop Stopper Akonadi-tjenesten.
akonadictl restart Genstarter Akonadi-tjenesten.
akonadictl status Viser status for Akonadi-tjenesten.
akonadictl vacuum Ryd op i lageret. (Tager lang tid og kræver megen plads)
akonadictl fsck Fejltjek og forsøg på fejlrettelse.

Henvisninger:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

15 + four =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.