Tre kilometer frem og så til venstre ved kroen

Som det allerede tidligere er blevet fremhævet af andre skæve eksistenser, er det danske opensource foreningsliv mere og mere stivnet de seneste år.

Den gamle garde, der opdyrkede opensource bevægelsen, ønsker ikke længere at være den drivende kraft og er begyndt at træde i baggrunden. Man kan også uden de store problemer sige at de flere gange har aftjent deres værnepligt. Problemet er at der er ikke rigtigt er nogen synlige afløsere.

Derudover er der ganske tydeligt sket det at magtstrukturene er frosset fast og hver enkelt nu gør sit bedste for at holde fast i deres og spilder tiden med procedurer, administration og ikke mindst magtkampe – upåagtet at fundamentet under dem ganske langsomt smuldrer.

Det skal så lige siges at dette ikke kun er et problem i Danmark – mange af de gamle frihedens forkæmpere er idag reelt dinosaurer, uden reelt formål andet end bare at være.

Men er der da ikke nogen nutidige successhistorier ??

Jo – I allerhøjeste grad !!

Økosamfund bygget op omkring enkelte distributioner er absolutte successer, såsom openSUSE, Fedora og Ubuntu – ligeledes er organisationer der er samliet omkring et specifikt projekt såsom KDE eller har en specifik mission, mens de generelle organisationer klarer sig knapt så godt og ofte er rent spild af plads.

Kigger man sig omkring i dannevang er højdespringerne ganske Ubuntu Danmark, der er en landsdækkende organisation – dækkende landet via tre underafdelinger, der løbende afholder arrangementer. Men primært klares interaktionen/kommnikationen ved hjælp af den moderne teknologi såsom online chat, forum og endda en gammel traver som IRC.

Derfor kunne en ide være at istedet for de gamle stivnede strukturer kunne man fremavle en struktur bygget op omkring nogle få distributionsspecifikke grupper, såsom Ubuntu Danmark, dertil kan tilføjes openSUSE, Fedora og en eller to flere og missionsspecifikke organisationer såsom IT Politisk Forening der ligedes prædiker åbenhed og som gang på gang forstår at placere sig taktisk klogt i forhold til landets ellers konservative stivstikkerpresse.

Det som mange idag primært kender SSLUG for, er serien af “Friheden til….” bøger. Det er en genial serie bøger, der dog idag trænger til en kærlig hånd. Disse kunne udgøre begyndelsen til en egentlig produktion af et bibliotek af bogmateriale. Man kunne stille faciliteter, eventuelt en redaktion, korrekturlæsere og distributionsapparat til rådighed for forfatterspirer – det er jo temmelig nærliggende at distribuere disse i EPUB formatet. Det lyder fornemt, men behøver i realiteten ikke være så komplekst – det kunne gøres med et netværk af sprog- og teknik-kyndige, en frivillig redaktion og en server – måske et WikiWiki, hvor man med et vist antal gange om året destillerer bogen til EPUB/PDF.

I har sikkert mange andre ideer – måske er det på tide at få dem frem….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

16 − 12 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.