gPodder på den korte led

En podcast er en metode til at udgive, lyd- (podcast) eller videofiler (videopodcast) via internettet og bruges da også i udpræget grad i forbindelse med radio- og TV-udsendelser.
Herhjemme benytter for eksempel DR (Den tidligere statsradiofoni) podcasts til at udgive egenproducerede programmer fra både deres radio- og TV-kanaler. Iblandt andre mindeværdige producenter er internetradioen : Den Anden Radio og ikke mindst Linux Outlaws, hvis ugentlige udsendelser også kan høres/ses live.

Tilgangen til disse foregår oftest ved hjælp af en henvisning på distributørens hjemmeside og/eller et RSS-feed. Nu kunne man jo godt benytte sin lokale RSS-feed læser såsom Akregator og det fungerer da også ganske udemærket, men det kan være ganske rart at have sine audio- og videopodcasts adskilt fra ens tekst-feeds. Ligeledes kan det være rart at hente podcasts til flere enheder, uden at man behøver at hente og kopiere over på for eksempel ens telefon. Til dette findes der da også en ganske udmærket tværplatform løsning, der er målet for denne lille rejse.

gPodder

gPodder er en såkaldt Podcast-klient der via RSS, Atom, Youtube eller Soundcloud feeds, kan holde styr på på dine podcasts.
Brugergrænsefladen er henholdsvis GTK+, Maemo 4, Maemo 5 og kommandolinie. Selve klienten er udviklet i python, så der kræves bare at din platform som udgangspunkt har følgende installeret :

  • Python (>= 2.5) med sqlite3 understøttelse
  • Python-gtk2 (>= 2.12)
  • Python-feedparser
  • Python-mygpoclient (>= 1.4; http://thpinfo.com/2010/mygpoclient/)
  • Python-dbus (option, men anbefalet)

Der findes yderligere afhængigheder hvis gPodder skal kunne synkronisere med iPod og andre MP3 afspillere og MSD-enheder. Hvis man henter OGG-podcasts og har oggdec og lame installeret, er det yderligere muligt at få gPodder til automatisk at konvertere podcasts under synkronisering med iPod.
Er gnome-obex-send eller bluetooth-sendto installeret er det muligt at synkronisere med eksterne enheder via Bluetooth. Skal der kunne fremvises beskrivelser af podcasts kræves Python-WebKit og for Rockbox Cover Art synkronisering Python-imaging (PIL).
Til Windows kræves yderligere PyWin32 (http://sourceforge.net/projects/pywin32/) og for Mac OS X ige-mac-integration (Optional når quartz GDK backend benyttes).
Men til at hitte rundt i dette er den medfølgende dokumentation ganske fremragende.

Installation

gPodder 2.7 er at hente til følgende systemer :

  • Ubuntu
  • Debian
  • Gentoo
  • Fedora
  • openSUSE (One-Click Install til openSUSE 11.2 og arkiver til tidligere)
  • FreeBSD
  • Windows (Windows XP/Vista/7)
  • Maemo 4 (N800/N810)
  • Maemo 5 (N900)
  • Mac OS X

Udover dette er det muligt at hente en source-pakke, der ikke er rettet imod noget specifikt styresystem (Her kræves der yderligere help2man, python-dev og intltool, hvis man har tænkt sig at installere programmet).
Da gPodder kan både kan køre på Maemo og desktop Linux, er begge varianter inkluderet på denne lille opdagelsesrejse.
Da min openSUSE 11.3 ikke out-of-the-box understøttes hentede jeg sidstnævnte og installerede afhængighederne manuelt. Under openSUSE gøres det hurtigst i en terminal med “sudo zypper in ”, man skal dog lige være opmærksom på at python udviklerpakken her hedder “python-devel”.
Jeg fulgte en anbefalingsnote på downloadsiden og pakkede simpelthen bare pakken ud, under ~/Apps/gPodder og lavede et menupunkt (refererende til ~/Apps/gpodder/bin/gpodder) i KickOff og så kørte det derfra.
På min N900, der af uransagelige grunde er blevet døbt Bubber, var det ganske simpelt at installere programmet, der ligger i Maemo Select – kein problem.

gPodder for skrivebordet

Brugergrænsefladen på skrivebordsversionen er primært opdelt i to faneblade. Det ene indeholder downloadslisten, hvor brugeren kan pålægge downloadjobbet bådbreddebegrænsninger og definere hvor mange parallelle download jobs der skal foretages på en gang.


Fig 1 – gPodder på openSUSE, downloadliste faneblad

Det andet faneblad indeholder listen med abonnementer, med angivelse af antal hentede episoder og antal afspillede. Ved siden af har vi det aktive abonnements tilhørende episoder, med statusangivelser. Er der en stjerne er det en ny episode. Er der en node, er episoden allerede hentet ned. Abonnementslisten kan yderligere eksportere og eksportere til og fra OPML-filer.


Fig 2 – gPodder på openSUSE, podcasts faneblad

Derudover har man mulighed for at få gPodder til at slette aflyttede episoder. Man kan angive det tidsinterval der skal gå imellem afhentninger af feeds, login til gPodder.net tjenesten og indstillinger i forbindelse med synkronisering med eksterne enheder.


Fig 3 – gPodder på openSUSE, generelle indstillinger

Som standard kan man få gPodder til at fremvise statusmeddelelser og minimere til System Tray, men kan med ganske få klik slås fra. Ikonet her viser status – for eksempel om gPodder er igang med en download og hvor langt i forløbet er den kommet.


Fig 4 – gPodder på openSUSE, System tray

Det er ganske simpelt og det fungerer ganske glimrende. Det samme gælder den medfølgende kommandolinie klient, ved navn “gpo” – der kan udføre de fleste opgaver i forbindelse med abonnementer og episoder.

gPodder for N900

Dette er nok udviklerens primære målplatform og klienten fungerer da også ganske fremragende. På grund af den betydeligt mindre skærm, er der ingen faneblade eller todelte vinduer.
Øverst i skærmbillede hierakiet har vi abonnementslisten, der ligesom desktopversionen også viser hvor mange episoder der er hentet og afspillet.


Fig 5 – gPodder på Maemo 5, podcasts

Når man prikker på en af abonnementerne får man en liste med episoder. Er episoden mærket med en node er den hentet men aflyttet. Er der udover noden også en lille stjerne er den ny og er der kun en stjerne, er den uafspillet. Når man prikker på en episode, bliver man præsenteret med en menu der blandt andet giver mulighed for at afspille, enten som strøm eller fra download.


Fig 6 – gPodder på Maemo 5, episode liste

Prikker man sig videre via hovedmenuen har man blandt andet adgang til indstillinger og downloadlisten som med desktop versionen.


Fig 7 – gPodder på Maemo 5, download liste

På gPodder hjemmesiden nævnes at gPodder podcastklienten vil fungere fint sammen med Panucci-afspilleren. Fordelen med denne afspiller i forhold til Maemo‹s standard medieafspiller er programmets ressourceforbrug. Dog standser den ikke afspilningen, når der kommer et telefonopkald – hvilket standardafspilleren gør. Dette gør at standardafspilleren stadig er at foretrække – Den husker nemlig ligesom Panucci også hvortil den kom sidste gang.

gPodder.net

En rigtig festlig funktionalitet, er den gratis webservice gPodder.net, der gør det muligt, at synkronisere feed-abonnementer og handlinger imellem flere gPodder-installationer. Ligeledes kan man på tjenestens hjemmeside administrere abonnementer. Blandt andet hvilke af ens pPodder klienter der skal have hvilke abonnementer.


Fig 8 – gPodder-tjeneste hjemmeside, abonnementer

Som en anden lille pudsig funktionalitet er det muligt at offentliggøre ens abonnementer, samt at dele ens abonnementer med andre.


Fig 9 – gPodder-tjeneste hjemmeside, podcast directory

gPodder.net kan også anbefale nye abonnementer og emnevis fremvise de mest benyttede. Ligeledes man ved at anbefale dem på forsiden reklamere for ens favoritpodcasts.

Opsummering

Hensigten og ideen med gPodder systemet er ganske fremragende. Brugeren behøver ikke at bruge mange kræfter på at holde styr på de enkelte episoder på de forskellige enheder og det fungerer aldeles glimragende. Har jeg hentet en episode på min N900, bliver jeg også gjort opmærksom på det på min skrivebordsmaskine og får automatisk mulighed for at gøre det samme her.
Der er dog en enkelt lille ting med hensyn til synkroniseringen af abonnementer. Den virker nemlig ikke altid og i klienten er det kun muligt at tvinge klienten til at uploade abonnementslisten til gPoddertjenesten, men kan ikke tvinge klienten til at hente den ned. Det betyder at man kan blive tvunget til at generere en OPML-liste på tjenestens hjemmeside, hvilket der er en funktion til og så importere den i klienten, hvilket er ganske irriterende.
Dom :

Fire ud af fem.

Henvisninger :

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

four + 6 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.