Farvel til OSOL ?

Med lyden af regn i baggrunden fandt jeg på LinuxToday en henvisning til et indlæg på OpenSolaris forummet.

Indlægget tager udgangspunkt i et såkaldt lækket memo fra Oracle, der hvis det er sandfærdigt – sandsynligheden for dette er desværre ganske stor, markerer enden for Oracles ubeslutsomhed i forbindelse med OpenSolaris og ikke mindst enden for OpenSolaris.

Oracle vil tilsyneladende fokusere helt og holdent på den kommercielle Solaris, primært i forbindelse med storage og Oracle DBMS. Man mener at firmaet og dermed Solaris selv, bedst er tjent med en lukket udviklingsmodel, i stedet for den åbne som SUN de sidste par år før de blev opkøbt bevægede sig hen imod. Hvor Solaris skulle baseres på OpenSolaris udviklingen i community.

Man vil ikke ændre licensbetingelserne for systemets kildekode, men fortsætte med et miks af lukkede, CDDL og GPL licenser. Dog vil man ikke længere distribuere den komplette kildekode til alle og enhver, men kun de udvalgte dele man sådan set er tvunget til, på grund af deres respektive licens – hvilket reelt er det meste af systemet. Men mon ikke at en stribe elementer såsom ZFS og Dtrace bliver helt lukkede nu. Adgang til den komplette kildekode vil være forbeholdt medlemmerne af Oracle Technology Network (OTN).

OpenSolaris distributionen erstattes af Solaris Express (Developer RTU), der direkte er rettet imod Solarisudviklere og som disse derfor kan abonnere på i forskellig form. Der vil komme jævnlige binære frigivelser, men ingen natlige, ugentlige, månedlige,… eller den slags pjat. Kildekoden til de frie dele vil først blive frigivet efter at de er blevet udgivet på binær form – det vil sige kun færdig kode.

Det betyder at resterne af det nuværende OpenSolaris samfund sådan set står og mangler en hobby. Det kunne passende blive Nexenta projektet, der har meddelt at de fortsætter ufortrødent, eller måske det nyopstartede Illumos projekt (Meget nære Nexenta bånd), hvis mål var at skabe en 100% open source og uafhængig community distribution baseret på OpenSolaris kildekode.

Oracle er naturligvis i deres fulde ret til at gøre med deres produkter som de vil og de har tilsyneladende tænkt sig at maksimere deres udbytte på kort sigt, ved at lukke til igen. Det ikke bare i forbindelse med Solaris/OpenSolaris, men også i forbindelse med de andre mere eller mindre åbne produkter de har overtaget. Dette har blandt andet gjort at en stribe nøglepersoner i flere projekter har kørt deres hat igennem makulatoren og har smækket med døren.

Umiddelbart er det en meget sørgelig meddelelse. Men hvis både Illumos og Nexenta er istand til at køre videre, vil det absolut kunne føre til noget positivt, med en større uafhængighed for disse. Det springende punkt er så om de vil blive afskåret fra vital funktionalitet såsom ZFS og Dtrace.

Henvisninger:

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

three × four =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.