DMR

Den 12 oktober døde Dennis MacAlistair Richie (DMR), som 70-årig i sit hjem i New Jersey, efter længere tids sygdom. Det sjove er at her i landet er dette slet ikke blevet registreret af andet end et par enkelte nørdemedier. Resten af pressen har mest haft travlt med Apples seneste gammel vin på ny flaske produkt.

Men hvis man kigger Dennis Ritchie lidt mere efter i sømmene, finder man rent faktisk ud af at havde det ikke været for denne pioner, havde vi ikke haft programmeringssproget C, der blev udviklet i forbindelse med udviklingen af DEC PDP-11, som han ligeledes var en af nøglefigurene i udviklingen af og dermed stod han sammen med Ken Thompson i grunden fadder til UNIX.

Arbejdet med Unix var blandt andet årsagen til, at Richie sammen med Ken Thompson, modtog den prestige fyldte Turing-pris tilbage i 1993 og IEEE Hamming medaljen i 1990.

Havde det ikke været for skabelsen af UNIX, havde iPhone 4s ikke set dagens lys. Apple iOS er baseret på MacOS X, der igen er baseret på Darwin, der udover den grafiske skal består af en Mach mikrokerne, sovset ind i fragmenter fra FreeBSD, der igen er en genfortolkning af den legendarisk Berkley UNIX.

UNIX har i årtier været rygraden i internettet og hvis man kigger på statistikkerne over aktive servere på denne klode ser man yderligere en UNIX genfortolkning på 3/4 af alle servere, nemlig Linux og dermed er ligeledes samtlige Android-enheder inddraget.

Men alligevel er hans største fodaftryk og svendestykke nok programmeringssproget C – hvor de fleste dataloger og IT-ingeniører har stiftet bekendskab med biblen Ritchie & Kernigan : The C (ANSI C) Programming language.

C var egentlig primært tiltænkt en rolle i forbindelse med programmering af styresystemer, men er i årenes løb brugt til at skrive langt de fleste UNIX applikationer. C/ANSI-C ndes idag ligeledes til de fleste styresystemer og er utallige gange blevet udvidet, for eksempel i skikkelse af vores egen Bjarne Stroustrup’s C++, der stadig er et af de mest populære programmeringssprog.

Dennis MacAlistair Richie har både direkte og indirekte haft en enorm indflydelse på den verden vi lever i.

I fag-medierne har der været en del mindetaler af forskellig kvalitet. De færreste dogså usammenhængende som ovenstående. Den smukkeste står PHK dog for, der fortæller om sit morgenmadsmøde med DMR : Dennis er død.

“C is quirky, flawed, and an enormous success.” – Dennis MacAlistair Richie

Farvel til OSOL ?

Med lyden af regn i baggrunden fandt jeg på LinuxToday en henvisning til et indlæg på OpenSolaris forummet.

Indlægget tager udgangspunkt i et såkaldt lækket memo fra Oracle, der hvis det er sandfærdigt – sandsynligheden for dette er desværre ganske stor, markerer enden for Oracles ubeslutsomhed i forbindelse med OpenSolaris og ikke mindst enden for OpenSolaris.

Oracle vil tilsyneladende fokusere helt og holdent på den kommercielle Solaris, primært i forbindelse med storage og Oracle DBMS. Man mener at firmaet og dermed Solaris selv, bedst er tjent med en lukket udviklingsmodel, i stedet for den åbne som SUN de sidste par år før de blev opkøbt bevægede sig hen imod. Hvor Solaris skulle baseres på OpenSolaris udviklingen i community.

Man vil ikke ændre licensbetingelserne for systemets kildekode, men fortsætte med et miks af lukkede, CDDL og GPL licenser. Dog vil man ikke længere distribuere den komplette kildekode til alle og enhver, men kun de udvalgte dele man sådan set er tvunget til, på grund af deres respektive licens – hvilket reelt er det meste af systemet. Men mon ikke at en stribe elementer såsom ZFS og Dtrace bliver helt lukkede nu. Adgang til den komplette kildekode vil være forbeholdt medlemmerne af Oracle Technology Network (OTN).

OpenSolaris distributionen erstattes af Solaris Express (Developer RTU), der direkte er rettet imod Solarisudviklere og som disse derfor kan abonnere på i forskellig form. Der vil komme jævnlige binære frigivelser, men ingen natlige, ugentlige, månedlige,… eller den slags pjat. Kildekoden til de frie dele vil først blive frigivet efter at de er blevet udgivet på binær form – det vil sige kun færdig kode.

Det betyder at resterne af det nuværende OpenSolaris samfund sådan set står og mangler en hobby. Det kunne passende blive Nexenta projektet, der har meddelt at de fortsætter ufortrødent, eller måske det nyopstartede Illumos projekt (Meget nære Nexenta bånd), hvis mål var at skabe en 100% open source og uafhængig community distribution baseret på OpenSolaris kildekode.

Oracle er naturligvis i deres fulde ret til at gøre med deres produkter som de vil og de har tilsyneladende tænkt sig at maksimere deres udbytte på kort sigt, ved at lukke til igen. Det ikke bare i forbindelse med Solaris/OpenSolaris, men også i forbindelse med de andre mere eller mindre åbne produkter de har overtaget. Dette har blandt andet gjort at en stribe nøglepersoner i flere projekter har kørt deres hat igennem makulatoren og har smækket med døren.

Umiddelbart er det en meget sørgelig meddelelse. Men hvis både Illumos og Nexenta er istand til at køre videre, vil det absolut kunne føre til noget positivt, med en større uafhængighed for disse. Det springende punkt er så om de vil blive afskåret fra vital funktionalitet såsom ZFS og Dtrace.

Henvisninger:

OpenSolaris fremtid indtil videre sikret

I forbindelse med Oracles overtagelse af SUN, har der været mange spekulationer om fremtiden af de mange åbne og halvåbne projekter og produkter som SUN havde gang i. Det projekt som Oracle ind til videre har været længst tid om at evaluere er OpenSolaris projektet. OpenSolaris kan beskrives som en fri udgave af SUN Solaris og udviklersamfundet har de sidste par måneder i stigende grad givet udtryk for bekymring over den totale tavshed fra Oracle, på det her felt.

I forbindelse med det årlige OpenSolaris IRC-møde, den 26 – har Oracles Dan Roberts forsikret OpenSolaris samfundet om at Oracle ufortrødent vil fortsætte engagementet – inklusiv den kommende 2010.03 release, der kommer i løbet af marts måned. Med hensyn til åbenheden i udviklingsprocessen er der ej heller planer om de store ændringer. Der er fortsat nogle funktionaliteter der vil blive forbeholdt Solaris (Merværdi i forhold til OpenSolaris), men OpenSolaris skal fortsat være udviklingsplatformen – hvor ny funktionalitet bliver udviklet og afprøvet.

Henvisninger:

(Kilde : H-Online)

He shoots, he scores – and the crowd goes absolutely bananas…..

I forbindelse med en promo-tur hos en række aviser, har man naturligvis gået ham lidt på klingen med hensyn til en manglende Flash understøttelse i den lille ny iPad – noget som Apple er blevet kritiseret meget for. Men Stevie er åbenbart tilbage på toppen da han tilsyneladende kom med svaret : “We don’t spend a lot of energy on old technology.”

YES – der guffede du lige et bonuskirsebær – endnu en grund til at indkøbe en iPad.

Han har nemlig helt ret i kritikken nemlig at det er alt for ressourcekrævende og et potentielt sikkerhedsmæssigt ormehul. Derudover skal det ikke være nogen hemmelighed at jeg ikke ligefrem er daglig MS-Windows bruger – hvilket betyder at jeg alt for godt kender til de problemer som man kan støde på med en flash-player der er en eller flere revisioner gammel og som langt fra er optimeret til platformen.

Ofte bliver Flash også brugt steder hvor det er fuldstændigt unødvendigt. I forbindelse med video applikationer er det en OK multiplatform løsning – men her tilbyder HTML5 allerede en næsten tilsvarende funktionalitet. Dog er problemet at allerede nu mens HTML5 er i draft er der splittelse i forbindelse med hvilke videoformater der skal understøttes – da det indtil videre er optil browserfabrikanten hvordan det skal gøres så længe video-tagget bliver håndteret.

Det indtil nu foretrukne format h.264 er nemlig på teknologisiden baseret på hundredvis af patenter – hvilket for eksempel Mozilla.Org ganske naturligt har meget svært ved at sluge og de har da også med Firefox satset på Ogg Theora der kun indeholder ét royalty-frit patent. I midten har vi sjovt nok Microsoft der kontrollerer midten af ringen og hvis favorit er det marginaliserede Silverlight – der stort set kun bruges på koncernens egne hjemmesider. blog