Et værelse med indsigt

Det er som regel LibreOffice der løber med al omtale når man taler om frie alternative produktivitetspakker. Men der findes rent faktisk en komplet pakke ved navn Calligra, der er tilknyttet KDE/Qt universet. Denne skjulte perle er netop lige udkommet I en ny version, nemlig version 3.0.
Læs videre “Et værelse med indsigt”

LibreOffice 4.4.3 er sat fri

Document Foundation annoncerer LibreOffice 4.4.3, hvilket de den tredje mindre opdatering af LibreOffice 4.4. Denne gang drejer det sig om lidt over 80 rettelser. Ny funktionalitet, indført med LibreOffice 4.4 ses under Release Notes for LibreOffice 4.4.

LibreOfficesamfundet arbejder aktivt på den næste store udgivelse, LibreOffice 5.0, forventes i slutningen af ​​juli 2015. Den første klapjagt på fejl er planlagt til den 22 Maj – 24 Maj.

Husk at tilmeldingen til LibreOffice Conference 2015 i Århus 23 september-25 september, er åben indtil den 15. juli.

Henvisninger:

Liboforum

Efter at have stået uden forum et stykke tid, har det danske LibreOffice fællesskab nu fået et nyt forum op at stå – nu omdøbt til liboforum.

Tidligere brugere på det gamle www.oooforum.dk kan logge ind med samme brugernavn og kodeord på forum.liboforum.dk.

Alle aktiviteter omkring liboforum udføres af frivillige og medlemmer af forum. Selv om du ikke er ekspert, så kan du sagtens hjælpe med til at besvare spørgsmål.

Er du bare nysgerrig vedrørende det danske fællesskab, LibreOffice eller bare vil se hvordan et forum, drevet af et Open Source fællesskab ser ud – så kig forbi.

Henvisninger:

Webapps ved hjælp af Chromium

Brugen af Webapps er ved at blive ganske populært. Det betyder blandt andet at man som udvikler, i stigende grad, ikke behøver at koncentrere sig om at understøtte specifikke styresystemer eller platforme, men generelle og åbne standarder. Det er til gengæld de udviklere der står for at udvikle netlæserne, der har til opgave at håndtere.

Det er dog ikke alle netlæsere der er lige godt forberedt til dette lille show. Mozilla Firefox har for eksempel ikke længere en modus til afvikling af webapplikationer.

Et af de bedste bud kommer fra Google, da man her til forskel fra de fleste andre netlæsere, har implementeret en “app” mode. Dette indebærer blandt andet at alle kontroller, faneblade og URL-linier ef slået fra. Bortset fra titlelinien, er det kun vinduesindholdet der vises.

Diaspora* som Webapp
Diaspora* som Webapp

Google Chrome er den bedst egnede netlæser til disse opgaver, men desværre kigger den brugeren lidt for meget over skulderen. Heldigvis er der et alternativ, fra samme familie. Chrome bruger nemlig koden fra Chromium projektet som base. Denne udgives ligeledes som et selvstændigt program, nemlig netlæseren Chromium, der er lidt mere beskyttende for brugeren og dennes privatliv. Chromium er at finde i de fleste distributioners, som for eksempel openSUSE, biblioteker.

Lad os oprette en programobjekt

Som et eksempel vil jeg her oprette et programobjekt til Instapaper. Dette er en tjeneste der gør det muligt at gemme hjemmesider, til senere læsning. Dette kan gøres ved hjælp af udvidelser til din favorit netlæser, for eksempel Mozilla Firefox og Google Chrome/Chromium har udvidelser. Men der findes også programmer til mobile enheder, såsom Android- og SailfishOS-enheder.

Først skal der oprettes en tekstfil med et beskrivende navn, der kan skelnes fra de andre programobjekt-filer. Den eneste regel er at den skal hedde “.desktop” til efternavn. Det kunne for eksempel være “instapaper.desktop”.

Indhold af programobjekt:

[Desktop Entry] Definerer filen som et programobjekt
Name Navn på programobjektet, der blandt andet benyttes i programmenuen.
Comment Her kan angives en kort beskrivelse af programobjektet.
Exec Kommando der skal eksekveres
Icon Alle objekter har brug for et ikon, her defineres stien til billefilen.
Type Her defineres typen af det der skal eksekveres, mulighederne er Application, Link og Directory
Categories Definerer kategorier til programmenuen.
Terminal Her defineres om prgrammet skal afvikles i en terminal (true) eller grafisk (false)

Som det måske kan anes af ovenstående er definitionen (For eksempel Name og Icon) versalfølsomt. Skrives det ikke helt korrekt, ignoreres det. Selve rækkefølgen af metadata er ligegyldig for fortolkningen, så længe Desktop Entry definitionen er øverst.

Et programobjekt til et Instapaper programobjekt kunne se således ud :


[Desktop Entry]
Comment=Instapaper is a tool for saving web pages to read later on
Exec=/usr/bin/chromium --window-position="100,100" --window-size="1080,825" --new-window --app="https://www.instapaper.com"
GenericName=Instapaper
Icon=/home/flywheel/Storage/Billeder/Andre/Ikoner/instapaper.jpg
Name=Instapaper
Terminal=false
Type=Application
Categories=Internet,Webapps

 

Kommando :
Først kigger vi på den kommando som programobjektet skal udføre.

/usr/bin/chromium --window-position="100,100" --window-size="1080,825" --new-window --app="https://www.instapaper.com"

/usr/bin/chromium Dette er kaldet af selve Chromium
–window-position=”100,100″ Dette er udgangspositionen for det tegnede vindue. Her er der defineret en margin, til skærmkanten, på 100 punkter.
–window-size=”1080,825″ Skærmens dimensioner er 1280*1024. Vinduets dimensioner er defineret således at der er en margin på 100 punkter, hele vejen rundt.
–new-window Webapplikationen afvikles i et nyt vindue
–app=”https://www.instapaper.com” Hjemmesiden Instapaper.com vises i app-modus.

 

Med hensyn til ikonet, så er det nogenlunde nemt at finde et ikon vis ens favorit søgemaskine og gemme filen lokalt. Med “Icon” angives stien til denne ikonfil.

Som et alternativ til dette programobjekt-mageri, kan man direkte indføre det som elementer i en dock-applikation, som for eksempel wbar, der nu i et års tid har været husets valg.

Her benyttes det samme ikon og kommando som ovenfor.

DR Live TV

En anden fin måde at benytte Chromiums app-modus er i forbindelse med Danmarks Radios Live-TV tjeneste. Chrome/Chromium er generelt konkurrenterne overlegne når det drejer sig om Video-fremvisning. Undertegnede har oprettet fem elementer i min wbar til en Programoversigt, DR1, DR2, DR3 og DR-K.

Live DR-K TV som Webapp
Live DR-K TV som Webapp

I midten af billedet lige ovenfor, ses midt i billedet afspilningsvinduet og helt ude til højre i wbar ses fem elementer med DR-ikoner. Den øverste er TV-Oversigten og herunder de fire TV-kanaler som Danmarks Radio udbyder live.

Den kommando som disse elementer er udstyret med, afviger kun fra den der blev gennemgået tidligere i denne roman, med den adresse som Chromium benytter. Både startposition og vindues-størrelse er beholdt. Afspilleren indretter sig efter afspilningsvinduets dimensioner.

TV-Oversigt http://www.dr.dk/tv/oversigt
DR1 http://www.dr.dk/tv/live/popup/dr1#/
DR2 http://www.dr.dk/tv/live/popup/dr2#/
DR3 http://www.dr.dk/tv/live/popup/dr3#/
DR-K http://www.dr.dk/tv/live/popup/dr-k#/

Adresserne i ovenstående tabel er det adressen til det pop-up vindue man kan fremkalde fra Danmarks Radios nye Live-TV tjeneste. Det gode ved denne fremgangsmåde er netop, at man kan manipulere størrelsen af afspilningsvinduet lige netop til den størrelse man ønsker. Til gengæld skal man så selv holde styr på programoversigten, men det kan kureres ved også at implementere en sådan, på samme vis. TV-Oversigten ses i øverste række af tabellen. Denne giver yderligere adgang til den almindelige Live afspiller via “SE NU (LIVE)” linket, for programmer der kan ses live og linket “SE PROGRAMMER” for dem der allerede er lagt i arkivet.

Henvisninger: